De Universiteit van Tilburg heeft onderzoek verricht naar het bespioneren van burgers met hobbydrones en andere technologieën. Volgens dit onderzoek zijn er spionageproducten in enge zin (apparaten die in zijn ontworpen of aangepast voor het heimelijk verzamelen van informatie over personen) en zijn smartphones en hobbydrones met camera’s voorbeelden van spionageproducten in brede zin, ze kunnen gebruikt worden om heimelijk informatie over een persoon te verzamelen, maar dat is dan niet het hoofddoel is van ontwerp of gebruik. De centrale vraag van het onderzoek is: Hoe zou het gebruik van hobbydrones en spionageproducten in enge zin door burgers beter kunnen worden gereguleerd, opdat de privacy van de burger beter wordt beschermd? De belangrijkste conclusie van het onderzoek is de geconstateerde lacune met betrekking op naleving en handhaving, de wetgeving alleen niet voldoende is om dit te verhelpen; er moeten ook andere soorten reguleringsinstrumenten worden gebruikt. Een aanbeveling van de belangrijkste regelgevingsopties die de Nederlandse wetgever kan aannemen, is te vinden in het stroomschema op de laatste pagina van de samenvatting van het onderzoek.
Uit dit onderzoek kan nog een aantal conclusies worden getrokken. Hoewel drones hiermee feitelijk in een kwaad daglicht worden gesteld, wordt ook duidelijk dat drones heel veel te bieden hebben. De technologie heeft grote stappen gemaakt, waardoor naast de zorgen voor privacy heel veel risicovolle werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld Drone Solution to Support 5G Network Infrastructure, nu veilig en op afstand kunnen worden uitgevoerd met drones. Ook het gebruik van drones voor beveiliging kan een grote toegevoegde waarde hebben, mits op de juiste wijze toegepast.
Meer nog dan uit dit onderzoek blijkt, vormen drones niet alleen een risico voor de privacy van burgers. Dezelfde technologie die een gevaar vormt voor privacy, vormt ook een reëel gevaar voor de beveiliging van bedrijven, overheden en vitale infrastructuur in het bijzonder. Daarom is het van groot belang om bestaande beveiligingsconcepten uit te breiden met countering drones.